بنه :خواص آن وطرز تهیه قاتق بنه

بنه درختی است وحشی که با پسته و کسیدانه و. . . هم خانواده می باشد و شرایط سخت و دشوار آب و هوایی را به راحتی تحمل می کند و زمستانهای سرد و تابستانهای گرم و کمبود آب و جنس سخت زمین و . . . قادر نبوده اند که مانع رویش این درخت بسیار مقاوم شوند و بدین لحاظ در محدوده اطراف شهرستان رابر در جاهایی که دامنه کوه ها شیب می گیرد این درختان به چشم میخورند و شاید درختان بنه موجود در این منطقه یادگاری باشند از زمانهایی که منطقه پوشیده از دار و درخت بوده و شاید هم نشانه ای باشند از جنگلهایی که روزگاری وجود داشته اند. درخت بنه به لحاظ طبیعی بسیار دیر رشد می کند و از این رو قد کشیدن و بزرگ شدن آن مستلزم گذشت زمان و دور بودن از دسترس گیاهخواران می باشد . آتش چوب بنه به خاطر تمیز سوختن و ماندگاری و دوام از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. برگ درختان بنه علاوه بر استفاده جهت خوراک احشام ، برای فرآوری پوست و تبدیل آن به مشک نیز مورد استفاده قرار می گیرد. دانه بنه را روی خوشه هایی بر شاخه های تازه این درخت می توان مشاهده کرد که دانه ها تقریبا کروی شکل (تقریبا عدس مانند) می باشند که دارای پوسته ای چوبی و سخت می باشند که مغز آن را در میان می گیرد و از این دانه ها در زمانی که هنوز نرم هستند و پوسته آنها سخت نگردیده، جهت مصارف تهیه ترشی استفاده میکنند و هرگاه که رسیده باشند جهت تهیه قاتق بنه مورد استفاده قرار میگیرند و یا مغز آن را به صورت جداگانه مصرف می کنند.

معمولا بنه ها بعد از رسیدن پسته ها و در اواخر تابستان می رسند و مردم بر همان سیاق قبل جهت جمع آوری بنه اقدام می کنند و پس از جمع آوری بنه ها و تمیز کردن آنها و جداکردن دانه های رسیده، دانه های بنه را در آب میشویند تا شیره و طعم تندی که پوسته بنه دارد برطرف گردد و سپس این دانه های بنه را در آفتاب میریزند تا کاملاً خشک شوند و جهت مصرف آماده گردند.

طرز تهیه قاتق بنه :دانه ها ی بنه را با پوست کاملا خرد می کنند و به صورتی که مغز دانه ها کاملا با پوسته دانه خرد شوند. بعد از خرد کردن مقدار مورد نیاز، دانه های بنه خرد شده بنه راداخل ظرفی می ریزند( معمولا از تغار استفاده می شود که به لحاظ زبر بودن قسمت داخلی تغار ، چنگ زدن بهتر خمیره بدست آمده امکان پذیر خواهد بود) چنگ زدن و ساییدن خمیره حاصل از دانه های بنه را تا پیداشدن چربی ( آزاد شدن چربی موجود در هسته دانه های بنه)ادامه می دهند. بعد از این به آن آب اضافه می کنند تا قسمتهای چوبی مربوط به دانه های بنه از سایر قسمتها جدا شوند (قسمت های چوبی در ته ظرف باقی می مانند). مایع به دست آمده را قاتق بنه می گویند که آنرا می توان کمی گرم کرده( شیر گرم) همراه با مقدار دلخواه رب انار مخلوط کرده و با پیاز بر سر سفره نهاد تا با کماچ و یا نان تابه ای,نان تیری ( نان ها محلی) را در آن خرد کرده و با دست خوردن این قاتق بیشتر می چسبد

خواص دارویی و کاربرد: مصرف میوه بنه نفخ معده را کاهش داده برای سرفه ، فلج، رفع سر درد، تقویت اعصاب، صاف کردن صدا، یرقان، درد کمر، زانو درد و درد مفاصل مؤثر و مفید می باشد وبرگ آن خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.

۵ دیدگاه

  1. محمدرضاامیرتیموری رابری

    سلام: اگه بخواهیم از این غذای خوب خوشمزه بنام محلی بگوئیم باید گفت قتغ بنه عکس این درخت مفید را برایتان ارسال میکنم در اول مطلب بیاورید .

  2. سلام خسته نباشید من رویاازشهربابک-مطلب خیلی عالی بودتاییدش میکنم!ماهم این غذارو داریم.باتشکر

  3. سلام من این مطلبو خواندم جالب بود امایه کم بیشتر ودقیق تر توضیح میدادین بهتربود آخه اینجوری که مزه نداره وخیلی خالیه نخود ولوبیا نداره

  4. سلام
    من با آسیاب برقى کوچک آسیاب کردم حسابى روغن پس داد بعد تو آب حلش کرده و با صافى یا بقول کرمانیها موبیز صاف کردم و قاتق چرب و خوش مزه بدست آمد
    مقدارى باقى مانده میخواهم ببینم بجاى گردو میشه فسنجان درست کرد
    فکر کنم باید خوشمزه بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Rabour.ir