چهارشنبه سوری:
چهارشنبه سوری برگرفته از آئین های کهن ایرانیان است که همچنان در میان آنها و با اشکال دیگر در میان باقی بازماندگان اقوام آریائی رواج دارد.
واژه جشن از کلمه « یسنه» آمده که ریشه اوستایی دارد و به معنی ستایش کردن است. بنابراین معنی واژه جشن، ستایش و پرستش است. هدف از برگزاری جشن ها در ایران باستان، ستایش پرودگار، گردهمایی مردم، سرور و شادی، داد و دهش و بخشش به بینوایان و زیردستان بوده است.
سور (sur ) واژه ای پهلوی است که به معنای: مهمانی، بزم، جشن، جشن عروسی آمده است. و ” سوری” نیز به معنای: گل سرخ رنگ، رنگ سرخ، شادی و چیزی که به رنگ سرخ باشد مورد استفاده قرا گرفته است. پس چهارشنبه سوری را می توان یک جشن و شادی دانست که با سرخی همراه است و این سرخی همان آتش است.
جشن سوری یا چهارشنبه سوری مراسمی است که مردم در کنار آتش به شادی می پردازند و این شادی نوعی ستایش و سپاس از خداوند است که با پایان دادن به زمستان و تولد بهار و سبزی به آنها زندگی تازه می بخشد.
در چهارشنبه آخر سال در بعضی از خانواده ها و بیشتر در دهات و منطقه رسم است که در یک خانه مرد و زن، پسر و دختر دور هم جمع می شوند و در بین جمع شدگان هر کدام که از صدای خوبی برخوردار باشد و دو بیتی های محلی (کردی) را از حفظ داشته باشد در صدر مجلس می نشیند و با آواز اول اشعاری را در مدح خداوند و پیغمبران و ائمه می خواند و چون مجلس گرم شد، رو به نفر اول می نماید و می گوید نیت کن، آن شخص در قلب خود چیزی را به نظر می آورد ، خواننده هر بیتی که به نظرش آمد برای او می خواند بعد نوبت به نفر بعدی می رسد به همین ترتیب تا آخرین نفر که نیت کند برای آنها می خواند. از حاضرین بوسیله شیرینی و میوه و غذا پذیرایی می شود و بعد بیرون از خانه آتشی افروخته و از روی آن می پرند و ترانههایی که در همه آنها نشان از تندرستی و بارآوری و پاکیزگی است، میخوانند:
“سرخی تو از من و زردی من از تو” که در اینجا سرخی آتش نماد تندرستی و شادابی و روشنایی است و زردی نماد بیماری و اندوه و سستی است. “غم برو شادی بیا ، محنت برو روزی بیا ” ، “ای شب چهارشنبه ، ای کلیه جاردنده ، بده مراد بنده” می خوانند و بدین طریق چهارشنبه آخر سال را سپری می کنند.
یافته های پزوهشی نشان می دهد که تمامی آیین ها و یادمان هایی که مردم ایران در هنگامه گوناگون بر پا می داشتند و بخشی از آنها همچنان در فرهنگ این سرزمین پایدار شده است ، با منش ، اخلاق و خرد نیاکان ما در آمیخته بود و در همه آنها ، اعتقاد به پروردگار ، امید به زندگی ، نبرد با اهریمنان و بدسگالان و مرگ پرستان ، در قالب نمادها ، نمایش ها و آیین های گوناگون نمایشی گنجانده شده بود. یکی از آئین های سالانه ایرانیان چهارشنبه سوری است. ایرانیان آخرین سه شنبه سال خورشیدی را با بر افروختن آتش و پریدن از روی آن به استقبال نوروز می روند.
رفتار خشونت آمیز و مغایر با عرف و منش جامعه نطیر آنچه که امروزه تحت نام چهارشنبه سوری شاهد آن هستیم، در هیچکدام از این آیین ها دیده نمی شود. بهتر است بگوییم، کسانی که با منفجر کردن ترقه و پراکندن آتش سلامتی مردم را هدف می گیرند، با تن دادن به رفتاری آمیخته به هرج و مرج روحی، آیین چهارشنبه سوری را تحریف کرده اند.
منابع:
کتاب نگین سبز کرمان و سایت http://nourooz.com
سلام
تمام این لوازمی که باعث صدمه دیدن ما میشود از کشور های چین و …… بطور غیر قانونی وارد میشود.اگر دقت کنید متوجه میشوید که خودشان هیچوقت از آنها استفاده نمیکنند چون میدانند که چه صدماتی میتواند وارد کند.
درضمن فکر کنم تیتر رو اشتباه تایپ کردی (چهارشنبه سوزی)
راستی قالب آی تی بلاگز ۴٫۴ رو میتونی برام ویرایشش کنی؟
نوشته شده توسط
هدر
رو بهش اضافه کن و برای من به gazaneh@ymail.com بفرست
ممنون
خیلی ببخشید آقا ابراهیم میشه لطفا به داد من برسید.من کمک لازم دارم
ممنون
سلام.شما دقیقا بگین چه تغییراتی میخواین بدین تا براتون اعمال کنم.الآن که نگاه کردم هم هدر داشتین و هم نوشته شده توسط
بله دارم. خود شما زحمتشو کشیدی.
فقط میخوام این هارو توی ورژن ۴٫۴ داشته باشم و قالب رو آپدیت کنم.
ورژن جدید رو به ایمیلم بفرستین،براتون تغییر میدم
ورژن جدید در سایت وردپرس قرار داده شده میتونید از اونجا تهیه کنید ولی اگه نمیتونید بازم ایمیلتون رو بدید براتون ارسال میکنم.
آقا ابراهیم چی شد؟
آقا ابراهیم منتظرما. یه کاری برام بکن.کمکم کن.
چهار شنبه سوری هر چه بوده
فعلا که باسو برداشت بعضی نوجوانان و سواستفاده سود جویان مواجه شده که با عث از بین رفتن سلامت جسم نوجوانان و جوانان وایرانیان شده است .
من امیدوارم روزی برسد فهم و آگاهی این قشر عزیز به حدی برسد که ملعبه دست دسیسه بازان ودلالان سود جو نشوند. امیدوارم.امیدوارم .امیدوارم.