کتاب افسانه ها وترانه های عامه شهرستان های بافت و رابر منتشر شد

افسانه ها وترانه های عامه شهرستان های بافت و رابر
افسانه ها وترانه های عامه شهرستان های بافت و رابر

به گزارش وبسایت رابر ، کتاب افسانه ها وترانه های عامه شهرستان های بافت ورابر به قلم حسین شهابی (مدرس دانشگاهها وموسسات آموزش عالی) توسط مرکز انتشارات علمی دانشگاه آزاد اسلامی وپس از صدور مجوز از سوی شورای نشر اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی منتشرودر اختیار محققان،دانشجویان وعلاقمندان قرار گرفت.

در زیر بخشی از مقدمه این کتاب آمده است:…

” فرهنگ عامه یا به تعبیری فولکلور را دانش توده ها،علم به آداب و رسوم توده ها،افسانه ها وتصنیف های عامیانه ،توده شناسی ومجموعه ی عقاید،اندیشه ها،قصه ها،آداب،رسوم،ترانه ها وهنرهای ساده وابتدایی یک ملت گویند.فرهنگ عامه که حیات مادی ومعنوی شخص را در برمی گیرد،از طریق سینه به سینه به ما رسیده است.

” فولکلور یا فرهنگ عامیانه سرچشمه ی فیاض وخلاق اندیشه ها وتفکرات پیشینیان ماست.آن ها با خلق داستان ها،متل ها،ترانه ها،چیستان ها، دوبیتی ها وخلاصه همه ی مسائل مرتبط به این قلمرو می کوشیدند بر دشواری ها وسختی های زندگی غلبه ویا تا حدی آن را تحمل پذیر کنند ویا حداقل در ذهن شان به آسانی وراحتی برسند. امروزه اما دامنه ی پژوهش ها در حوزه ی مورد نظر به مباحث بسیار ظریف و دقیق انسان شناسی،مردم شناسی،زبان شناسی و… کشیده شده و چنان دستاوردهای عظیم وقابل توجهی بر جای نهاده که انسان را به شگفت می آورد.در این میان افسانه ها واسطوره هاجایگاهی ویژه دارند.

پیشینه ی افسانه سرایی وقصه گویی عمری به درازی زندگی اجتماعی انسان دارد،این امر نشانه ی نیاز روحی وفرهنگی آدمی به افسانه پردازی است . تداوم تاریخی افسانه سرایی وتغییروتبدیل مداوم شکل ها وگونه های آن، کارکردهای آشکارونهان افسانه وداستان را در زندگی انسان نشان می دهد.افسانه ها وسنت ورسوم مردم ساده،بی سواد وقدیمی همان وظیفه ای را انجام می دادند که از عهده ی آرشیوها وموزه ها در جوامع متمدن وپیشرفته ی امروز بر می آید.

افسانه ها،ترانه ها وقصه های محلی گنجینه ای غنی است که در پرتو آن میتوان گوشه هایی از وضعیت تاریخی،اجتماعی وحتی سیاسی یک قوم، گروه واجتماع را در لابلای رنج هاوغم ها،امیدها وآرزوها ،شادی ها وپیروزی ها و… قهرمانان ودر پیچ وخم روایات جستجو نمود، از این رو می طلبد این گونه از ادبیات عامیانه را قبل از فراموشی کامل،از سینه های معمرین جست وبا ثبت شان ،عمری دوباره به آنان بخشید.

افسانه ها وترانه ها جزء مهمی از میراث فرهنگی مردم ما هستند. در افسانه های ایرانی ارزشهای سنتی وپس زمینه های فرهنگی و روان شناختی ملت ایران وحوادث و وقایع اجتماعی جاری ما انعکاس یافته است. قصه ها وافسانه ها از یک سو ما را یاری می دهند می توانیم روابط موجود بین فرهنگ خویش با فرهنگهای دیگر را کشف وتبیین کنیم.

فضای فرهنگی ایران از دیر باز به عنوان یک حلقه ی مهم اتصال بین فرهنگ های قدیم ومهم اتصال بین فرهنگ های قدیم ومهم به حساب می آمده است. دراین فضای خاص،جوهره ی فرهنگی اقوام مجاور با جوهره ی فرهنگی ایران در هم آمیخته وپس از جرح وتعدیل ها و تغییراتی که در آن ها صورت گرفته،به ملت ها ونسل های دیگر رسیده است. پاره ای از این افسانه ها وروایت ها در ادب رسمی و کلاسیک ایران زمین وارد شده،پرورش یافته ودستمایه ی آفرینش شاهکارهای ادبی قرار گرفته است . اما بسیاری دیگر از آنها در ذهن ها ودر روایت های عامیانه ی مردم حفظ شده اند ومردم به مناسبت های ویژه آنها را برای یکدیگر بازگو نموده اند.

” گردآوری افسانه ها برای اولین بار در اروپا پس از رنسانس آغاز گردید. چیان فرانسکچواسترایارولا،نویسنده ی ایتالیایی قرن هفدهم ، مجموعه  “افسانه ی افسانه ها” را گردآوری کرد . سرشناس ترین گرد آورنده ی افسانه های کهن شارل پرو،نویسنده فرانسوی است که با تاثر پذیرفتن از آثار باسیله،در اواخرقرن هفدهم،مجموعه ی افسانه های زمان های گذشته را گرداوری کرد. در اوایل قرن نوزدهم میلادی برادران گریم در آلمان به گرداوری افسانه ها پرداختند در ایران از آغاز قرن بیستم برای اولین بار پژوهشگران غربی اقدام به جمع آوری افسانه ها کردند . این پژوهشگران بیشتر از نظر تحقیق در لهجه ها اقدام به این کار نمودند وکمتربه مضمون قصه ها وافسانه ها توجه داشتند .از لهجه شناسی های قدیم به کمک متون قصه ها ، پیش از همه باید از آثار اسکارمان آرتورکریستن سن یاد کرد.در مقابل این گروه ،گروه دیگری از جمله فیلوت ولوریمی در آثار خود به مضمون قصه ها توجه بیشتری می نمودند.گردآوری افسانه ها توسط ایرانیان به صورت جدی توسط فضل الله صبحی،انجوی شیرازی ،صادق هدایت،کوهی کرمانی ودیگران آغاز شد.”( صرفی، ۱۳۸۷ : ۱۶)

 ادبیات عامه در بین مردم ایران واز جمله مردم استان کرمان وشهرستان های بافت ورابر در بین پژوهشگران وصاحب نظران از منزلت وجایگاه خاصی برخوردار است وحفظ وانتقال این نوع ادبیات به نسل های آینده آن هم با انجام تحقیقات سازمان یافته و هدف دار می تواند اهمیت پرداختن به آن را روشن سازد وبدون تردید با تدوین ادبیات عامه و فرهنگ شفاهی تاریخ نویسان نیز می توانند با تامل در محتوای این پیام ها نسبت به انعکاس واقعیت ها همت گمارند.

با مطالعه و تعمق در افسانه ها و ترانه های این مجموعه ونظایرآن در خواهیم یافت که نوع پندارها ، رفتار ، آداب معاشرت فردی واجتماعی وبرداشت پیشینیان از زندگی شان ،سینه به سینه در قالب تاریخی ماندگار اما شفاهی نقش بسته است وهمچون رودخانه ای زلال راه خویش را در آینده ای روشن می پیماید.

با نگاهی به ماهیت ومحتوای نمونه ی افسانه ها وترانه های عامه مردم شهرستان های بافت ورابردر خواهیم یافت که پیشینیان در این مناطق دردها ، رنج ها ، آرزوها وشادکامی های خود وفرزندانشان را در سطور قصه ها ویا بیت بیت ترانه هایشان متبلور ساخته اند.

با توجه به اینکه جهان با پشت سر گذاشتن عصر سنت ، کشاورزی وعصر صنعت دردوره وعصرانفجار اطلاعات و ارتباطات قرار گرفته ودر این دوران، جهانی شدن  با وجود رسانه های متعدد ومتنوع ،باعث کمرنگ شدن وحتی حذف برخی خرده فرهنگ های جوامع شده ،از جمله اهداف این مجموعه را می توان به: آشنایی با افسانه ها وترانه های عامه مردم شهرستان های بافت ورابر،حفظ ونگهداری فرهنگ عامه، توجه علمی به ادبیات شفاهی این مناطق،شناخت آرزوها ، دردها وشادی های گذشتگان و.. اشاره کرد و هدف از انجام این مجموعه، جمع آوری نمونه هایی از افسانه ها وترانه های عامه مردم این شهرستان ها به منظور حفظ مواریث ارزشمند فرهنگ عامه وجلوگیری از به فراموشی سپرده شدن آن ها بوده است…  .

گفتنی است وبسایت رابر برای تسهیل در امر خرید این مجموعه اقدام به فروش اینترنتی و پستی کتاب مذکور با همکاری آقای شهابی نویسنده این کتاب نموده ، که علاقمندان به خرید و تهیه این کتاب میتوانند از طریق فرم تماس با ما (سایت رابر ) اقدام به ثبت سفارش خود نمایند.قیمت روی جلید این مجموعه ۷۰۰۰ تومان می باشد که برای خرید پستی هزینه پست نیز به آن اضافه خواهد گردید.

جهت ثبت سفارش خرید از اینجا اقدام کنید

۵ دیدگاه

  1. میر محمد علی تاج پور

    سلام به دوست عزیزم جناب آقای شهابی و همه اصحاب قلم رابر
    تلاش در راستای حفظ و معرفی فرهنگ بومی دیارمان رابر علی الخصوص ادبیات فولکلور آن که از غنای فرهنگی ،تاریخی فوق العاده زیادی برخوردار است بسیار ستودنی بوده و
    همت والایتان را ارج می نهیم
    ارادتمند
    تاج پور

  2. متشکرم قربان موفق باشید

  3. rabour.134850@yahoo.com

    خدمت آقای حسین شهابی سلامی از روی اخلاص دارم امید دارم در زندگی موفق و سر بلند باشند کتاب خوبی باید باشد خصوصاً ترانه ها اگر با لهجه خوب سر زمین محبوبمان رابر باشد جای بسیار خوشهالیست به زودی کتاب را تهیه و مطالعه خواهم نمود انشاءلله همگی دست در دست هم نهیم و در حفظ میراث گرانبهاء و فرهنگ بومی رابر از هیچ کوششی دریغ نکنیم با تشکر احمد مهدی پوررابری …

  4. جناب آقای شهابی با سلام و درود به کار ارزشمند شما در گردآوری و تحقیق فولکلور کرمان زمین؛ مایل به تهیه کتاب شما هستم. همچنین خواهشمندم چنانچه مقدور است مرا در کار میدانی گردآوری قصه های کرمان راهنمایی کنید. لطفا رهنمود های ارزنده خود را برایم ایمیل فرمائید. با سپاس و درود!

  5. مهرداد بهزادی

    درود! از این که به گذشته ی خودتون می بالید، من را هم خرسند نمودید. هرکس در خصوص فرهنگ عامه ی منطقه یخود ذره ای کار کند؛ باید بزرگش دانست و بوسه بر قلمش زد. پیروز باشید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Rabour.ir