آهنگساز برجسته کشور گفت: ایران جزو اولین تمدنهای شناخته شده جهان در موسیقی مذهبی یا به عبارتی همان کرال و همسرایی است.
پیروز ارجمند آهنگساز، اتنوموزیکولوگ واستاد دانشگاه که از مدرسین سی امین جشنواره هنرهای آوایی دانش آموزان و معلمان منتخب کشور در خراسان رضوی است در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارکرد: گات خوانی زرتشتیان به صورت گروهی، همسرایی تشریفات شاهانه هخامنشیان و بعد از اسلام نیز نوحه، چاووشی و منقبت خوانی دلیلی بر این ادعاست.
وی با اشاره به اینکه هنر آوایی یعنی اصوات انسان که به صورت گروهی، هدفی مشترک و با استفاده از ابزارهای احساس و تکنیک موسیقایی توسط گروه کر یا همسرایان اجرا می شود ادامه داد: بعد از تاسیس مدرسه دارالفنون و بخش مدرسه موزیک نظام در دارالفنون، آرام آرام گروههای کر امروزی شکل گرفت و می توان گفت، این گروهها قدمتی ۸۰ ساله دارد.
وی در پاسخ به این سئوال که در مقایسه با جهان، اکنون کجاییم و چه جایگاهی داریم افزود: درفرهنگ شرق دور مثل ژاپن و چین و کره، چون سابقه تاریخی و پشتوانه فرهنگی مشترک داریم، هرچند به لحاظ کیفی عقبیم اما به لحاظ کمی و محتوایی غنی تریم، چون محتوای ما معنوی است.
وی ادامه داد: اما در خاورمیانه به غیر از ترکیه ما پیشروهستیم به خصوص در مقایسه با کشورهای عربی، سرود کرال و دانش آموزی ما بسیار چشمگیر و قابل توجه است.
ارجمند تصریح کرد: اما در خصوص غرب، پیشرفت کیفی و کمی آنها بیشتر است چرا که آوازهای کرال آنها به کلیسا برده شده ،حالت مذهبی داشته و همه مردم درگیر آن بوده اند، در این خصوص جا دارد که ما هم تجدید نظر و بازنگری داشته باشیم چه برای سرودهای دانش آموزی و چه در مورد کرالهای آزاد و بهتر از پیش فعال شویم.
وی در جواب این سئوال که چه کنیم تا گروههای سرود دانش آموزی و کرال همکاران شنیده شوند اظهارکرد: این گروهها شامل مثلث مخاطب، تولید کننده و مجری هستند، سهم مخاطب در سرودهای دانش آموزی نادیده گرفته می شود، جشنواره های سرود، بدون مخاطب اجرا می شود، ما انگیزه اجرا و تلاشهای بعدی را از دانش آموز می گیریم.
وی افزود: جشنواره باید عمومی شود، سرودخیابانی داشته باشیم، آواها را به پارکها بکشانیم و آرام آرام به مساجد، باید از این قالب خاص،خارج شد و آن گاه به سالنهای حرفه ای رسید.
ارجمند ادامه داد:در ضمن کارهای عمومی و مناسبتی باید رایگان عرضه شود تا همگان صدای دانش آموز و معلم را بشنوند.
وی درباره ارزیابی محتوای سرودهای دانش آموزی اظهارکرد: محتوا خوب اما محدود است، تنوع سوژه در سرود دانش آموزی نداریم، اغلب مداحی و توصیف است.
وی عنوان کرد: پیشنهاد می کنم دغدغه های نوجوان وجوان در این اشعار گنجانده شود، در کشوری که این همه تنوع اقوام و طبیعت وجود دارد بایستی تنوع قومیتها را از متلها، اسطوره ها، افسانه ها، داستانهای مذهبی و قومی به تصویر کشید چرا که عدم تنوع مضامین دلزدگی ایجاد می کند.
وی با اشاره معلمان برگزیده جشنواره هنرهای آوایی اظهارکرد:کارشان قابل توجه و تقدیر است، البته طرح و ایده هم بسیار خوب است، اما توصیه می کنم به صورت تخصصی تمرینات تنفسی، ریتم خوانی را دنبال، کارهای کرال را خوب بشنوند، تجزیه و تحلیل کنند تا با تمرین و تکرار به ارتقا کیفی برسیم.
وی به دانش آموزان منتخب جشنواره هنرهایی آوایی نیز گفت:من ۳۱ سال است در سرود دانش آموزی از دانش آموز تا متخصص کار کردم، معتقدم بخش تربیتی سرود بسیار مهم است، این صرفا یک کار تخصصی نیست، باید در خود سازی هم تلاش کنیم، رقابتها نباید سبب شود ارزشهای قومی، ملی و دینی را زیر پا بگذاریم.
وی در پاسخ به این سئوال که مسئولان باید برای خروجی نخبه در وادی هنر چه کنند اظهارکرد:آنها دلسوزانه و مجدانه تلاش کرده اند، آثار خوب و ارزشمندی ارائه شده است، اما اگر نگاه کیفی تری داشته باشیم و دغدغه های نسل جوان و نوجوان را وارد عرصه کنیم، تحول خوبی صورت می گیرد، ضمن آن که باید دست مریزادی جدی داشته باشم به مدیران و مسوولانی که این سالها سرود دانش آموزی را پابرجا نگه داشتند، اینها ایثار کرده اند.
وی ادامه داد: اولین دوره ای که جشنواره برگزار شد، من دانش آموز و مربی بودم، یک سال هم گروهم اول شد، ۳۱ سال است درگیر همین کارم، به گذشته که باز می گردم می بینم چقدر جدی کار کردیم و نهالی که کاشتیم ثمر داد.
وی افزود: حالا سید جوادهاشمی، بهنام صبوحی،فریدون خلعتبری، پویان آزاد،علی تفرشی،امیرحسین مدرس و بسیاری از موسیقیدانهای بزرگ کشور از همین گروهها رشد کردند، تجربه خوبی بود، امور تربیتی پایه ها را بنا کرد و ما هم مسیرمان را صحیح پیش رفتیم، همین گروههای برتر، فردا مسئولان و نخبگان این کشورند که دستی در هنرهای آوایی نیز خواهند داشت.
گفتنی است، پیروز ارجمند متولد سال ۱۳۴۹ شهرستان رابر استان کرمان، دکترای اتنوموزیکولوژی “قوم شناسی” از دانشگاه مالایای مالزی است.
وی مسئول و موسس مرکز موسیقی تجربی دانشگاه تهران و عضو شورای عالی آموزش و پژوهش موسیقی صدا و سیماست.
ارجمند از کارشناسان و داوران چندین دوره از جشنواره های هنرهای آوایی بوده است.
وی تا کنون ۵ کتاب و دهها مقاله به زبانهای فارسی و انگلیسی منتشر نموده از جمله کتاب آوا “مبانی سرود مدرسه” که از انتشارات معاونت پرورش آموزش و پرورش است.
علاوه بر سوابق اجرایی در عرصه های مختلف، عضو شورای واژه گزینی موسیقی فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی است.
وی در زمینه آهنگسازی و ساخت موسیقی متن، ساخت بیش از ۱۵۰ موسیقی نمایش، سریال و فیلم سینمایی از جمله سفر به چزابه، نجات یافتگان، پسر مریم، خواب سفید و سفر سرخ و همچنین سریالهایی همچون کاشانه، شب آفتابی، خط قرمز، تب سرد، زیرزمین و دارا و ندار را در کارنامه هنری خود دارد و تا کنون جوایز متعددی را در جشنواره های مختلف داخلی و بین المللی کسب کرده است.
منبع:خبرگزاری مهر
ارسال شده توسط موبایل