ذخیره ۱۵۰ میلیون تنی مس در معدن درآلو رابر

IMG11215440

ذخیره ۱۵۰ میلیون تنی مس در معدن درآلو/ توسعه معادن استان کرمان فصلی نو در اقتصاد کرمان

کلنگ زنی معدن بزرگ درآلو با ذخیره ۱۵۰ میلیون تن مس در شهرستان رابر نوید بخش اشتغال و رونق اقتصادی در یکی از شهرستانی محروم کرمان است و یک گام دیگر استان کرمان را به تبدیل شدن به قطب صنعتی در کشور نزدیکتر می کند.

استان کرمان به بهشت معادن ایران شهرت یافته است وجود انواع معادن سنگهای صنعتی و قیمتی گنجینه ای را در اختیار مسئولان و مردم کرمان قرار داده است که برداشت از این گنجینه تدبیر می خواهد و برنامه ریزی مناسب، آنچه که تا کنون در استان روی داده است به گونه خروج این سرمایه از استان بوده است.به گونه ای که معادنی که هم اکنون در کرمان فعال است بیشتر به مزرعه ای می ماند که پس از استخراج محصولش برای فراوری و مصرف به سایر استانها و کشورهای دیگر صادر می شود و در این میان تنها چیزی که برای کرمان می ماند سهمی کوچک از اشتغال است.

به نام کرمان به کام دیگران/ سرمایه کرمان همچنان برداشت می شود

در واقع کارخانه های فراوری محصول در استانهای دیگر قرار دارند و اشتغال اصلی در آن استانها شکل گرفته است کارخانه هایی که بر دوش معادن کرمان شکل گرفته اند نکته قابل توجه دیگر اینکه سود ناشی از استخراج بسیاری از این معادن نیز در بانکهای خارج از استان انباشت می شود و در حقیقت سرمایه در گردشی می شود برای توسعه سایر استانها در این میان باید توجه داشت که سود اکثر این شرکتها در بانکهای پایتخت نگهداری می شود و حتی تشکیلات اداری و مدیریتی این معادن نیز در تهران مستقر شده است.

IMG11215078

مدیران بسیاری از این شرکتها غیر بومی هستند و در نهایت در تصمیماتی که برای این شرکتها گرفته می شود استان کرمان هیچ جایگاهی ندارد و در حقیقت خام فروشی صورت می گیرد.

البته طی سالهای اخیر و پس از تاکید مسئولان ارشد نظام در خصوص جلوگیری از خام فروشی حرکتهایی در راستای توسعه بخش صنعت همراه با بخش معدن در استان کرمان شکل گرفته است که می توان به توسعه بخش صنعتی مس در شهرستانهای مختلف استان کرمان اشاره کرد در این میان نباید این نکته را از نظر دور کرد که همچنان توسعه بخش معدن و استخراج و خروج محصولات معدنی در استان کرمان نسبت به بخش تولید در ارجحیت کامل قرار دارد و روند خام فروشی ادامه دارد.

اقداماتی در خصوص تصمیم گیری در راستای راه اندازی کارخانجات فولاد و مس در مناطق مختلف استان گرفته است که بعضا به دلیل نقص در زیر ساخت و کمبود بوجه کار تکمیل و یا حتی شروع به ساخت این کارخانه ها پس از کلنگ زنی با تاخیر قابل توجه همراه بوده است.

در کنار این پروژه های اما کارخانه های دیگری با موفقیت به اتمام رسیده اند که هر چند تعداد آنها نسبت به پروژه های کلنگ زنی شده کمتر است اما نقطه امیدی هستند در راه توسعه صنعتی استان کرمان.

کلنگ زنی کارخانه درآلو در قطب اکوتوریسم کرمان

کرمان طبق براوردهای صورت گرفته دومین منابع مس پس از برزیل را در خود جای داده است این امر موجب شده است شرکت مس کرمان در صدد توسعه معادن و کارخانه های موجود در استان کرمان براید و در هیمن راستا نیز روز گذشته کارخانه کنستانتره و طرح توسعه معدن درآلو در شهرستان رابر کلنگ زنی شد.در این میان باید اشاره کرد که شهرستان رابر از مناطق محروم و عاری از صنایع و کارخانجات است که مردمانش بیشتر از راه کشاورزی و دامپروری روزگار می گذارنند و احداث این کارخانه می تواند در بهبود وضعیت بیکاری این شهرستان تاثیر مستقیم بگذارد.

نصرت خوش نیاز، معاون برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران در حاشیه مراسم کلنگ زنی این کارخانه اظهارداشت: ذخیره معدن درآلوی شهرستان رابر ۱۵۰ میلیون تن مس برآورد شده است.

IMG11214703

وی افزود: این معدن در زمره بزرگترین معادن کشور محسوب می شود.این مسئول تاکید کرد: قرارداد بین المللی خرید تجهیزات کارخانه کمسانتره معدن در آلو نیز منعقد شده و بزودی بخشی از این تجهیزات، نصب می شود.

وی خاطرنشان کرد: در این کارخانه برای یکهزار نفر به صورت مستقیم و برای پنج هزار نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد شده است.خوش نیاز گفت: راه اندازی این کارخانه چرخش اقتصادی شهرستان رابر را تغییر خواهد داد.

تولید ۷۳ هزار تن کنستانتره

اسماعیل نجار استاندار کرمان نیز با تاکید بر اینکه باید از تمامی ظرفیت های موجود در کشور بر اساس تعامل استفاده کرد گفت: کارخانه کنسانتره در آلوی براساس مطالعات دقیق زمین شناسی و بررسی های دقیق راه اندازی می شود.استاندار کرمان بر تعامل میان مناطق مختلف کشور برای بهره برداری از ظرفیت های موجود تاکید و خاطرنشان کرد: ۲۰ درصد اشتغال کارخانه کنسانتره در آلوی شهرستان رابر متعلق به بردسیر است.وی شهرستان رابر را دارای سابقه ایثارگری خواند و ادامه داد: سردار سلیمانی یکی از نمونه های بارز ایثارگری و شهادت طلبی مردم شهرستان رابر و استان کرمان است.

وی گفت: ظرفیت کارخانه کنسانتره در آلوی شهرستان رابر ۷۳ هزار تن کنسانتره در سال است و با بهره برداری از این کارخانه به صورت بلند مدت برای دو هزار نفر اشتغال ایجاد می شود.

معدن دره آلو کجاست

اما اینکه معدن مس درآلو کجاست و وضعیت ان چگونه است گفته می شود که اکتشاف اولیه معدن مس درآلو توسط شرکت یوگسلاوی پروژمتال در خلال سالهای ۱۳۴۹ الی ۱۳۵۲ شمسی انجام و سپس ادامه اکتشاف معدن توسط شرکت ملی صنایع مس ایران از سال ۱۳۷۲ الی ۱۳۷۶ و از سال ۱۳۷۷ الی سال ۱۳۷۹ شرکت مس توس کمی
اکتشاف و اخذ گواهینامه کشف را انجام داده است.

پروانه بهره برداری در سال ۱۳۸۱ بنام شرکت مس توس صادر گردیده و سپس در نیمه دوم سال ۱۳۸۶ پروانه بهره برداری معدن از شرکت مذکور به شرکت ملی صنایع مس ایران انتقال یافته است.

IMG11215301

پس ازسفر به شهرستان رابر و ادامه مسیر به سمت هنزاءبه رویشگاه منحصر به فرد ارس گلوچار می رسید در ادامه مسیر از ذخیره گاه ارس گلوچاری و طبیعت ناب و زیبای پوشیده از گیاهان طبیعی و باغات پراز درختان گردو،تقریبا در نزدیکی خط الراس کوهستان، به معدن مس درآلو می رسیم.درآلو مخفف دره آلو می باشد.

توده معدنی به شکل بیضوی است که قطر بزرگ آن حدودی ۱۱۰۰ متر و قطر کوچک ۴۰۰ متر که در راستای شمالغرب و جنوب شرق می باشد. میزان ذخیره معدن با اکتشاف تکمیلی انجام شده توسط امور اکتشافات مهندسی توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران بعد از انتقال پروانه بهره برداری و ۱۳۳ میلیون تن با عیار متوسط ۴/۰محاسبه گردیده که از این میزان حدود ۹۵ میلیون تن آن با روش روباز قابل استخراج می باشد در این معدن فلزات همراه از قبیل مولیبدن طلا و غیره … وجود دارند که استحصال آنها اقتصادی نمی باشد.

در این معدن قطر چال های آتشباری باتوجه به ظرفیت تولیدی سالیانه آن که در حدود ۷ میلیون تن ماده معدنی پیش بینی گردیده و طرح هندسی معدن و ارتفاع پله ها ۱۶۵ میلیمتر برای باطله برداری و استخراج مواد معدنی در نظر گرفته شده است. ابعاد شبکه حفاری انفجاری در باطله برداری و استخراج ماده معدنی ۵ × ۵/۵  متر محاسبه شده است.

مناسبت ترین سیستم باربری و حمل در معدن کامیون است که با توجه به ظرفیت تولیدی ساعتی معدن و کامیون ۸۰ تنی انتخاب مناسبی می باشد و همچنین بارگیری با لودر با ظرفیت ۶٫۵ مترمکعب محاسبه شده که در طول سالهای مختلف یکسان در نظر گرفته شده است . عملیات پیش باطله برداری به تازگی آغاز گردیده است . سایر موارد مرتبط با احداث واحدهای فرآوری در دستور کار پروژه می باشد و سالیانه ۱۰۰ هزار تن کنسانتره مس با عیار ۲۶ درصد تولید خواهد شد. احداث یک واحد صنعتی بیولیچینگ نیز در دست مطالعه می باشد.

دغدغه های زیست محیطی

البته نباشید فراموش کرد که در کنار ارزهای اقتصادی بهره برداری از این معدن می تواند در صورت بی دقتی آسیبهای جبران ناپذیری به طبیعت بکر رابر نیز وارد کند.

در حقیقت رابر به بهشت طبیعت استان کرمان شهرت یافته و بکر و دست نخورده باقی مانده است که راه اندازی این معدن به صورت طبیعتی خساراتی را به این ذخیره گاه طبیعت وارد می کند که مهمترین این خسارتها آسیب رساندن به آبهای پائین دست و ایجاد زباله های صنعتی است و امیدواریم با تدابیر مسئولان دره آلوی زیبای رابر را به خاتون آباد شهربابک تبدیل نکنیم.
……………………………..

گزارش: اسما محمودی

یک دیدگاه

  1. دوستان با عناوین پرطمطراقی مانند بزرگترین معدن مس و … ترین های الکی دل خوش نکنید معدن درالو بززرگترین اشتباه تاریخی در ایران از قاجار تا کنون بوده و افرادی سودجو و رانت خوار به اسم عمران و ابادی و… سعی در انحراف افکار عمومی داشته و نیت پلید خود در غارت معادن به صورت غیر اصولی و منفعت طلبانه را به خیرخواهی خود نسبت می دهند. با برداشت این معدن به صورت روباز تمام مردم منطقه سرطان گرفته و میانگین عمر مردم منطقه به ۴۰-۵۰ سال خواهد رسید. می توانید از مردم منطقه سرچشمه بپرسید و از پزشکان متخصص سرطان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Rabour.ir