“خط انتقال آب از سد شهیدان امیرتیموری(صفا رود)شهرستان رابر به کرمان”

looleGozari

۱- مشخصات کلی:

دستگاه اجرایی

شرکت سهامی توسعه منابع آب و نیروی ایران

مشاور

مهندسین مشاور ری آب

پیمانکار

قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء – قرب کربلا-موسسه ثارا…

سال شروع

مطالعات:  ۱۳۸۴        اجرا: ۱۳۹۰/۱۲/۲۷

سال خاتمه

اولیه: ۱۳۹۴      نهایی: ……

محل اجرا

از سد شهیدان امیر تیموری شهرستان رابر تا  شهر کرمان

۲- اهداف طرح:

تامین آب مورد نیاز شهر کرمان

۳-موقعیت طرح:

استان کرمان واقع در جنوب شرقی ایران قرار گرفته و پهناورترین استان ایران می باشد.جمعیت این استان برابر ۲۶۵۲۴۱۳ نفراست. براساس آخرین تقسمات کشوری، استان کرمان دارای ۱۷ شهرستان، ۵۷ شهر و ۴۵ بخش است. شهر کرمان بزرگترین شهر و مرکز استان کرمان می باشد که در شمال استان واقع شده است.

 

منطقه مورد مطالعه طرح در حدود ۱۰۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر کرمان واقع گردیده است . انتقال آب در این طرح از کد ارتفاعی۲۱۱۰ متر از سطح دریا از آبگیر سد صفا واقع در ۱۰ کیلومتری شهر رابر آغاز شده و به محل تصفیه خانه شهر در ۲۵ کیلومتری کرمان منتهی می‌گردد

موقعیت خط انتقال صفا

۴- مشخصات عمومی:

مسیر خط انتقال به طول تقریبی ۱۰۳ کیلومتر می‌باشد و انتقال آب طی دو مرحله  ثقلی و پمپاژ می‌باشد.

الف )  بخش پمپاژ

شامل چهار قطعه از آبگیر سد در کد ارتفاعی ۲۱۰۰ متر از سطح دریا به کد ارتفاعی ۳۰۸۰ متر از سطح دریا در ۲۳  کیلومتری سد صفا رود می باشد و قطر آن ۱۴۰۰ میلیمتر از جنس فولاد تعیین گردیده است.

ب )  بخش ثقلی

شامل هشت قطعه که از کد ارتفاعی ۳۰۸۰ متر از سطح دریا در ۲۰ کیلومتری روستای شیرینک شروع شده و به مخزن تصفیه خانه در کد ارتفاعی ۱۹۱۵ متر از سطح دریا منتهی میگردد . طول این بخش ۸۰ کیلومتر و قطر آن ۱۲۰۰ و ۱۴۰۰ میلیمتر از جنس فولاد می باشد


قطر لوله ها : 
قطر لوله ها در قسمت پمپاژ ۱۴۰۰ میلیمتر و در قسمت ثقلی ۱۲۰۰ میلیمتر است.


جاده سرویس : 
جهت سهولت عملیات اجرایی و نیز بهره برداری مناسب در طول خط انتقال جاده سرویسی درنظرگرفته شده است.

Service

تیپ جاده سرویس

سیستم کنترل، ابزار دقیق و تله متری :  

سیستم کنترل در این طرح به روش سیستم جمع­ آوری اطلاعات و کنترل نظارتی (Supervisory Control And Data Acquisition) که به اختصار SCADA نامیده میشود، صورت می­پذیرد. بدین معنا که در سایتهای مختلف طرح علاوه بر اینکه کنترل بصورت محلی صورت می­پذیرد، با در نظر گرفتن مرکز کنترل و مانیتورینگ در محل تصفیه­خانه آب کرمان کنترل کل طرح بصورت مرکزی در آنجا نیز صورت خواهد گرفت.

جمع­ آوری اطلاعات از تجهیزات ابزار دقیق و رله ­های تشخیص خطا، جهت صدور فرمان­های لازم برای قطع و وصل الکتروپمپها و سایر تجهیزات و صدور فرمان آلارم، در هر یک از سایت ایستگاههای پمپاژ توسط سیستم کنترل اتوماتیک محلی (PLC LOCAL) و در هر یک از سایت مخازن توسط سیستم تجهیزات کنترل محلی (RTU) انجام می­گیرد سپس با ارتباط از طریق سیستم مخابراتی به روش رادیو مودم اطلاعات لازم به مرکز کنترل در محل تصفیه­ خانه انتقال می­یابد. سیستم کنترل مرکزی قادر به دریافت و مانیتورینگ کلیه اطلاعات سیستمها می­باشد و همچنین توانائی فرمان از اتاق کنترل مرکزی به کلیه سایتها در این سیستم امکان­پذیر می­باشد.


ایستگاه های پمپاژ : 

باتوجه به مطالب فوق و نظر به شرایط مسیر هد هر ایستگاه ۲۸۰ متر و دبی کل ۳۰۰۰ لیتر بر ثانیه می باشد . بر همین اساس با توجه به پمپ های موجود در بازار دنیا و بهینه نمودن بهره برداری پمپ‌ها استفاده از تعداد ۵ عدد پمپ با هد ۲۸۰ متر و دبی ۶۰۰ لیتر بر ثانیه پیشنهاد میگردد .

در شرایط معمول ۲۰ % پمپ های مورد نیاز به عنوان رزرو در نظر گرفته می شود اما در این طرح با توجه به شرایط خاص منطقه (از لحاظ صعب العبور بودن مسیر سایت ها )و نیز با توجه به خاص بودن پمپ ها (تامین این گونه تجهیزات در هر زمان مقدور نمی باشد ونیاز به مدت زمان‌ طولانی می باشد) و حساسیت طرح در هر ایستگاه ۲ عدد پمپ به عنوان رزرو تعبیه گردیده است .

ایستگاه های فشار شکن :  انتقال آب از سد صفارود رابر به شهر کرمان پس از عبور از چهار ایستگاه پمپاژ نهایتاً آب را به مخزن ۵۰,۰۰۰m3واقع در ارتفاع ۳۰۸۰ متراز سطح دریا تخلیه می کند. این آب می بایست پس از طی مسافتی حدود ۸۰Km به مخزنی در ارتفاع ۱۹۱۵ متراز سطح دریا منتقل گردد. انتقال آب در این مسیر طی کاهش ارتفاع به میزان تقریبی ۱۱۶۵  متر انجام می گردد که از لحاظ اجرا و بهره برداری، تجهیزاتی که توان تحمل چنین فشاری را داشته باشد در صنعت آب وجود ندارد و اگر هم موجود باشد بسیار پرهزینه و غیر معمول است. با توجه به این مسئله تعدادی ایستگاههای فشارشکن و مخازن تعادلی در طول مسیر مورد نیاز خواهد بود.

از طرف دیگر ویژگی کلی خطوط انتقال آب که نحوه طراحی و بهره برداری از آن استخراج میشود، بر اساس افق طرح که زمان آن با توجه به نظر کارفرما، بررسی های مشاور از لحاظ پیش بینی جمعیت منطقه تحت نفوذ پروژه و خصوصیات فنی تجهیزات مورد استفاده در خط انتقال، بخصوص طول عمر آنها تعیین می شود. در واقع دبی طرح میزان آب مورد نیاز در شهر کرمان در سال تعیین شده می‌باشد. در سالهای اولیه بهره برداری با توجه به مسأله ذکر شده بالا و دیگر اینکه در ابتدای بهره برداری امکان استفاده از تمام ظرفیت ها وجود نخواهد داشت و طی یک فرآیند زمانی به شرایط مناسب نزدیک می شود، پس بازه عبور دبی وسعت زیادی به خود می گیرد. با توجه به لحاظ کردن این مطلب که در هر چهار ایستگاه پمپاژ از ۵ الکترو پمپ با ظرفیت ۶۰۰L/s  و هد۲۸۰ متر به اضافه دو الکترو پمپ رزرو استفاده شده است، پس حداقل دبی عبوری از کل خط را برابر ۶۰۰L/s که معادل کارکرد یک پمپ در مدار است در نظر میگیریم و در طراحی ایستگاههای فشار شکن لحاظ می‌کنیم. نکته دیگری که در جهت تکمیل توضیحات بالا در خصوص حداقل دبی در نظر گرفته شده باید ذکر شود شرایط فصلی مصرف است که از حداقل ها در زمستان تا حداکثر ها در تابستان و حتی لحاظ کردن نرخ تغییرات مصرف در طول ۲۴ ساعت شبانه روز (الگوی مصرف) تنوع دارد و تمام این نکات مدولار کردن خط در ایستگاههای فشار شکن را بر اساس حجم مخازن موجود و یا در حال ساخت در محل مصرف را امری اجتناب ناپذیر می کند.

Hafari

عمیات حفاری جاده سرویس

HafariDarzaminhayeSangi

عملیات حفاری در زمین های سنگی با دریل واگن

HafariKanal

عملیات  حفاری کانال

Jooshkari

عملیات  جوشکاری

AmaliatAyeghJoosh

عملیات  عایق سرجوش

نویسنده: طرماحی          تاریخ: ۱۳۹۳/۰۷/۰۱

منبع:

krrw.ir/Default2.aspx(شرکت آب منطقه ای کرمان)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Rabour.ir